Upplev skeppet Mars Makalös undergång och dyk ner till vrakplatsen

Det är den 31 maj 1564 och Erik XIV nybyggda jätteskepp Mars Makalös strider mot flera fiendeskepp från Lybeck och Danmark nordöst om Öland. En brand bryter ut ombord samtidigt som lybska knektar bordar det svenska skeppet. Plötsligt når elden krutdurken och hela förpartiet exploderar. I ett stort moln av vattenånga och rök går Mars till botten. På Västerviks Museum kan man med teknikens hjälp återuppleva händelsen och även besöka dagens vrakplats på 70 meters djup.

Det var 2011 som Ocean Discovery gjorde den sensationella upptäckten av örlogsfartyget Mars, eller Makalös, som hon också kallades. Ny teknik för visualisering har resulterat i en unik utställning där besökarna kan följa slaget med hjälp av augmented reality och även dyka ned till vrakplatsen på 70 meters djup. På museet presenteras även historien bakom de första vasakungarna örlogsskepp på 1500-talet. 

  • Med hjälp av en app kan man förflytta sig tillbaka till 1564 och återuppleva striden och undergången. Med VR-teknik som bygger på högupplösta foton kan man även dyka ner till fartyget där en undervattensguide berättar om vraket. Bilderna är så skarpa att man till och med kan leta efter mynt mellan plankorna, berättar Veronica Palm, arkeolog på Västerviks museum.
Interaktiva upplevelser

Noga dokumenterat

Den marinarkeologiska undersökningen av vraket har till stor del bedrivits i form av ”icke destruktiv arkeologi”. Så mycket som möjligt har lämnats kvar och i stället noga dokumenterats med högupplösta foton för återskapande i 3D.

  • Vi har bärgat vissa saker som kanoner och mynt och hela fyndplatsen är utprintad som en 3D-modell. Den visar skeppstimmer och byggnadskonstruktioner, men även föremål, kanoner och skelettrester, fortsätter Veronica.

Unikt fynd

Mars är unik då det handlar om skepp från den första generationen av stora krigsskepp i Europa efter medeltiden. På skeppet Mars kan tidens nya tekniska lösningar när det gäller skeppsbyggeri.

  • Det är intressant att Gustav Vasa och hans söner i det nya och förhållandevis fattiga Sverige lät bygga några av samtidens allra största örlogsskepp. Mars var betydligt större än det bärgade skeppet Vasa som byggdes över 70 år senare, säger Johan Rönnby, professor vid Södertörns högskola

I utställningen på Västerviks Museum kan man se hur man bar sig åt för att bygga dessa nya stora krigsskepp, hur man utsmyckade dem och vilka typer av kanoner och vapen som fanns ombord.

Forskningen fortsätter

Forskningen om vasakungarnas skepp fortsätter genom samverkan mellan Västerviks Museum, MARIS/Södertörns Högskola, Försvarshögskolan och Stockholms universitet. Nu i sommar ger man sig ut på en ny expedition för att leta efter det bortsprängda förskeppet från Mars. Marinarkeologerna har även som mål att försöka hitta det lybska skepp som Mars sänkte med sina kanoner innan hon själv gick till botten.

www.vasterviksmuseum.se

Leave a comment

Your email address will not be published.