Det är en dag i början av 1700-talet. Röken har ännu inte skingrat sig över slagfältet. Karl XII har än en gång segrat tack vare sin orädda drabantkår som trots sitt ringa antal tappert försvarat kung och fosterland. Men livet hos denna mytomspunna kår har hittills varit förhållandevis okänt. I boken ”Kungens män – Karl XII:s Drabantkår” av Stefan Ingesson bringar man klarhet i livet på slagfältet genom en analys av dåtidens farmakologi.
Grundstenen till boken är ett tusental medicinska recept som sommaren 2012 påträffades på Hagströmerbiblioteket i Solna. Recepten, som Stefan Ingesson kartlagt och analyserat visar hur de skador som man ådrog sig till fälts kurerades, men även att vissa av soldaterna behandlades för magåkommor och psykiska besvär.
Värdefull information
De över tusen recepten har aldrig tidigare tolkats i sin helhet trots att de ger en fördjupad och värdefull information om läkekonsten i fält. Drabanterna, som var kungens egen livvaktsstyrka, känd för sin tapperhet i fält och militära framgångar, bestod endast av cirka 200 soldater. Självklart ådrog de sig en del blessyrer och läkekonsten befann sig vid den här tiden i en brytpunkt när man började experimentera med kemiska substanser.
Recepten blev bok
Analysen av de gamla recepten resulterade i den prisade boken ”Kungens Män – Karl den XII:s Drabantkår”, som kastar nytt ljus över den forna läkekonsten.
- Det har tagit mer än tio år att tyda de gamla recepten som innehåller allt från medikamenter som används än idag till substanser som har sitt ursprung i vår sagovärld. Till stor del användes dock sårsalvor med ingredienser från växtriket, men även opioider i form av laudanumdroppar och kvicksilver. Man började även att använda plåster som hade som funktion att vara uttorkande eller utdragande, berättar Stefan.
En brytpunkt
I boken får man förutom en god inblick i läkekonsten i början av 1700-talet ett intressant historieberättande av en tidsepok som har en särställning i svensk historia. Konungariket Sverige spelade sin största roll i krigshistorien med det stora Nordiska kriget som rasade under 1700-talets två första decennier.
Inre stridigheter
Förutom krigen förekom inre stridigheter bland drabanterna som ledde till diverse blessyrer som behövde omhändertas. Tanken med boken var från början att skildra själva drabantkåren, som till stor del bestod av orädda adelsmän, men upptäckten av de bevarade recepten öppnade en dörr som ledde till ett oskrivet kapitel i den svenska militärhistorien.
Målande bild
I Kungens män – Karl XII:s Drabantkår ger Stefan Ingesson en målande bild av hur det militära livet tedde sig i stormaktstidens Sverige, och inte minst, farmakologin. Boken, som är en riktig godbit för historieintresserade, är utgiven av Ekström & Garay.
ekstromgaray.se/portfolio/stefan-ingesson