Svensk vingård gör vin erkänt som kulturellt världsarv 

De senaste åren har många fått upp ögonen för Vejby Vingård på Bjärehalvön i Skåne och det har blivit ett helt unikt besöksmål. Här odlas vindruvor och produceras flera viner ekologiskt och biodynamiskt med en mycket speciell gammal teknik, vinmakaren Jeppe Appelin berättar mer… 

  • Vi använder oss av en teknik ifrån Georgien som innebär att vi lägger druvorna i lerkrus under marken i så kallade qvevri. Det här är den äldsta livsmedelstekniken som fortfarande används och har anor långt tillbaka i tiden, över 8000 år har man kommit fram till. Vad jag vet är vi den enda vingården i Sverige och bland de få i västvärlden som jobbar så här. Qvevri lerkruset har blivit upptagen som ett kulturellt världsarv av UNESCO. Att komma hit och provsmaka våra viner blir en upplevelse i sig och du får verkligen prova något helt unikt. 

Kundens upplevelse i fokus 
Som en del i Slow food rörelsen arbetar verksamheten med naturen. Idag är vingården både ekologiskt certifierade och biodynamiskt certifierande av Svenska Demeterförbundet.  

  • Hos oss får allt ta tid, det är inte bara Slow food utan Slow wine vi sysslar med. Kunden är alltid i centrum och har genom åren på något sätt vart med på den här fantastiska smakresan som det är att producera på det här sättet. Här tror jag du får svaret på frågan hur vin smakar på Bjäre, säger vinpionjären. 

Vid besöket får man komma nära produktionen och upptäcka Vejby terroir, hur det är att skapa vin i Sverige, samt hur man tillverkar vin på det gamla sättet.  

Marani kallas de vinkällare i Georgien där man tillverkar vin på det här sättet med lerkrus och vi kallar vår vinkällare Vejby Marani här hos oss. Vi gör alla slags viner och arbetar både med ståltank, betongägg och olika ekfat samt qvevri lerkrusen. I Sverige har vi gått de senaste decennierna från 10 vingårdar till 350 men de flesta fokuserar på vitt vin. Vi tillverkar främst röda viner men vi har de senaste åren även tagit fram orangea viner som är gjort på gröna druvor precis som vitt men man behåller skalen mycket längre vid produktionen. Smak och doft blir helt annat och man får fram mer komplexitet, kropp och längd, och det är en helt ny färg i glaset, berättar Jeppe. 

Bjäre Wine Country, en ny svensk vindestination 
Sverige är ett av de senaste länderna som börjat producera vin. Under de senaste åren har tillverkning utvecklats på flera sätt. 

  • De flesta vingårdarna i Sverige verkar vända sig till Österrike, Tyskland, Frankrike och England för inspiration när de gör vin. Här går vi österut och tillbaka till ursprunget för att få fram hur vin smakade förr. Helt utan tillsatser eller andra konstgjorda sätt för att få fram smak. 

Med flera vinpaket och en chans att få se hur det går till att tillverka vin på Bjärehalvön är Vejby Vingård ett spännande besöksmål för alla som tycker om vin och vinupplevelser. Som pionjärer här är vi glada att med vårt arbete kunnat inspirera till 27 andra kommande vingårdar på Bjärehalvön. Nu samlas vi vinkolleger i Bjäre Wine Country, så som vi kallat det i många år är nu på riktigt.  

  • Skapandet med vin blir aldrig klart utan vi fortsätter att utveckla och förnya vår vinproduktion, vingården och besöksmålet. Det är väldigt roligt att besöka oss och boka in en av våra upplevelsepaket med vinprovning, men det går också bra att bara komma hit och ta ett glas. Vi är här för att överraska, avslutar Jeppe.  

www.vejbyvingaard.com 

Leave a comment

Your email address will not be published.